Látnivalók

Nagyhegyes 2864 lelkes község az Alföld nagy kiterjedésű tájegységén helyezkedik el, a Hortobágy keleti szélén, a Hajdúság délnyugati határán, a Debrecen-Hajdúszoboszló-Balmazújváros városok által meghatározott urbanizációs környezetben. Közúton Debrecentől nyugati irányban 24, Hajdúszoboszlótól északi irányban 11, míg Balmazújvárostól déli irányban 9 kilométerre található.

A község Árpád-kori eredetű. Egyik első említése Hegyesegyházas néven történik, ami arra utal, hogy már akkor templommal rendelkező, jelentős helység volt. A török időkben ez a korai település elpusztult, lakói a közeli Debrecenben kerestek menedéket. A 19. század végére 20. század elejére kiterjedt tanyavilág alakult ki. Nagyhegyes 1952. január 1-jén alakult meg. Azóta egy szabályos utcahálózatú, rendezett képet mutató, fejlett intézményi- (bölcsőde, óvoda, iskola, egészségügyi centrum, idősek háza, művelődési ház, rendezvényház), teljes út- és közműhálózattal rendelkező településsé épült ki. Az utóbbi évtizedekben a község a környék városaiból sok betelepülőt vonzott.

Kerékpározás mellett elhivatott településként Nagyhegyes több, mint 10 km összefüggő kerékpárúttal rendelkezik, közvetlen kerékpárút vezet Balmazújvárosra és Hajdúszoboszlóra. Folyamatban van a Nagyhegyes-Debrecen kerékpárút építése. A DKSI (Debreceni Kerékpáros Sport és Szabadidős Ifjúsági Egyesület) több versenye nálunk került megrendezésre, valamint a Tour de Hongrie Magyar Kerékpáros Körverseny szakasza már három alkalommal érintette településünket. Községünk népszerűsítése érdekében Nagyhegyes közigazgatási területének 5 pontján kerültek elhelyezésre turisztikai táblák, valamint egy Bringatorony, melyek kerékpárral történő meglátogatása kellemes családi, baráti programként szolgálnak.

A falu határában található, az önkormányzat tulajdonát képező országosan is egyedülálló Kráter-tó, az ott kialakított Olajipari Emlékhellyel. 1961. augusztus 23-án gázkút-fúrás közben hatalmas gázkitörés keletkezett a Pece-értől délre. A kút kitörése félelmetes látványt nyújtott, s közvetlen környezetében igen nagy károkat okozott. Perzselő lángoszlopa messze kilométerekre ellátszott. Helyén keletkezett a Kráter-tó, melynek mélyén még ma is ott van a kitörésekor elsüllyedt fúrótorony. A horgászok, de a kirándulni, túrázni vágyók számára is ideális pihenőhely.

Településünk közigazgatási határát kettészelő Keleti-főcsatorna a pihenni és kikapcsolódni vágyóknak nyújt felüdülést horgászhelyeivel, hétvégi házaival. A Keleti-főcsatornától nyugatra, még nagyhegyesi közigazgatási területén terül el az ország első nemzeti parkjának, a Hortobágyi Nemzeti Parknak egy része, melynek látnivalói a természet kedvelőinek felejthetetlen élményt nyújtanak. A település legrégebbi épülete és egyben idegenforgalmi látványossága a 33-as út mentén, külterületen álló Kadarcsi csárda. A klasszicista stílusú épület az egykori hortobágyi csárdahálózat tagja volt.

A vidék néprajzi értékeivel a Tájházban ismerkedhet meg az ide látogató. A község ökumenikus temploma 1996-ban épült, kertjében emlékművek találhatók. A falu központjában helyezkedik el a Kosztolányi Emlékpark, mely településünk névadójának és iskolánk első igazgatójának állít emléket.

A község szívében terül el a 2,8 hektáros Kiserdei Szabadidőpark, mely a jó levegő mellett, kiépített pihenő és főzőhelyeivel valamennyi korosztály számára kikapcsolódást nyújt. A Kiserdei Szabadidőparkban található az 1850-es évek elején-közepén épített kései klasszicista stílusú, alápincézett, szabadon álló földszintes Rickl-kúria. Terveit feltehetően a tulajdonos, II. Rickl Antal Vilmos debreceni kalmár készíthette. Az épület a Rickl család nyári lakjaként szolgált. Az épületet az elmúlt 60 évben szinte teljesen átalakították. Az államosítás után TSZ irodaként, majd általános iskolaként (Korom-iskola) használták, mely 2001-ig működött az épület falai között. Azt követően gazdasági célokra hasznosították a régen szebb napokat megélt kúriát. Nagyhegyes Község Önkormányzat Képviselő-testülete 18/2008. (XI. 24.) önkormányzati rendeletével a Rickl-kúria helyi egyedi védeleméről döntött, melynek eredményeként 2010-ben az önkormányzat a vidéki örökség megőrzése jogcímen megítélt MVH-s támogatás bevonásával külső megjelenésében eredeti állapotban helyreállíttatta. 2011-ben a Könyvtár méltó helyre talált az épületben funkciót adva annak megérdemelt hasznosítására. A múlt tiszteletéül a Könyvtár a Rickl Antal Vilmos nevet vette fel.

A faluban aktív egyesületi és sportélet zajlik. A sportolást két füves és műfüves pálya, Sportcentrum, valamint egy Szabadtéri Kondipark segíti.

Minden évben megrendezésre kerül az immár hagyományosnak tekinthető májusi kulturális Hegyesfeszt, valamint az augusztusi Nagyhegyesi Kenyérünnep.

Vendégeinket az önkormányzati tulajdonú Kráter Apartmanban (7 fő), Rickl Apartmanban (9) és a felújított Vendégházban (40 fő) várjuk.